Resources

Legislativa

Přehled nejdůležitější legislativy vztahující se k problematice ochrany duševního vlastnictví a poskytování licencí.

  1. Obchodní zákoníkZákon č. 513/1991 Sb., zejména §508-515
  2. Nový Občanský zákoníkZákon č. 89/2012 Sb. Nový občanský zákoník je platný od 1. 1. 2014.
  3. Starý Občanský zákoníkZákon č. 40/1964 Sb. Starý občanský zákoník se používá pouze pro případy vztahující se k době do 31. 12. 2013
  4. Autorský zákon - Zákon č. 121/2000 Sb.
  5. Trestní zákoník - Zákon č. 40/2009 Sb., zejména §268-271.


Soubor zákonů ošetřujících ochranu průmyslového vlastnictví:

Instituce


Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV)

 ÚPV je ústředním orgánem státní správy ČR na ochranu průmyslového vlastnictví. Systém ochrany práv k předmětům průmyslového vlastnictví spočívá v tom, že ke vzniku těchto práv je třeba výroku (rozhodnutí) státního orgánu, kterým je právě Úřad průmyslového vlastnictví. Práva k předmětům průmyslového vlastnictví se zapisují do rejstříků vedených ÚPV, které jsou veřejně přístupné. Jako orgán veřejné správy je Úřad rovněž gestorem mezinárodních smluv na ochranu průmyslového vlastnictví, jimiž je Česká republika vázána. Do jeho působnosti náleží také podpora rozvoje a ochrany průmyslového vlastnictví. 

  • rozhoduje v rámci správního řízení o poskytování ochrany na vynálezy, průmyslové vzory, užitné vzory, topografie polovodičových výrobků, ochranné známky, zeměpisná označení a označení původu výrobků a vede příslušné rejstříky o těchto předmětech průmyslových práv
  • vykonává činnost podle předpisů o patentových zástupcích
  • získává, zpracovává a zpřístupňuje fond světové patentové literatury
  • zabezpečuje plnění závazků z mezinárodních smluv z oblasti průmyslového vlastnictví, jichž je Česká republika členem
  • aktivně se účastní spolupráce s jinými orgány státní správy při prosazování průmyslových práv
  • spolupracuje s mezinárodními organizacemi a národními úřady jednotlivých států na poli průmyslového vlastnictví

  

Komora patentových zástupců a patentoví zástupci

Komora je právnickou osobou - samosprávným profesním sdružením všech patentových zástupců v ČR, zřízeným ze zákona č. 417/2004 Sb., o patentových zástupcích. Komora je garantem profesní zdatnosti patentových zástupců a vydává jim osvědčení pro výkon činnosti. Plní dvojí úlohu: jednak chrání a prosazuje zájmy patentových zástupců, jednak prostřednictvím svých volených orgánů dohlíží na řádný výkon jejich činnosti. Shledá-li profesní pochybení, provádí disciplinární řízení a rozhoduje o disciplinárních opatřeních.

Patentový zástupce je technicky i právně erudovaný odborník s nejméně tříletou praxí v oboru průmyslového (duševního) vlastnictví, který složil odbornou zkoušku u Úřadu průmyslového vlastnictví a složil také zákonný slib do rukou předsedy Komory. Je zapsán v rejstříku patentových zástupců, který vede Komora patentových zástupců a má od Komory osvědčení pro výkon činnosti.

Patentový zástupce poskytuje odbornou pomoc ve věcech průmyslového (duševního) vlastnictví fyzickým i právnickým osobám. Posuzuje a radí, který druh ochrany je pro technické řešení nejúčinnější a podle předpisů i právních zvyklostí koncipuje nároky na ochranu a zpracovává požadované podklady.

  

Ministerstvo kultury ČR (MK ČR) 

MK ČR se zabývá ochranou práva autorského. Tato ochrana spočívá v několika rovinách. Odbor autorského práva Ministerstva kultury vyhodnocuje úroveň ochrany práva autorského a práv s ním souvisejících a navrhuje vhodné legislativní úpravy a jiná opatření k ochraně těchto práv podle mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána. MK ČR:

  • Je gestorem odborné účasti České republiky ve Světové organizaci duševního vlastnictví (WIPO/OMPI) a v úmluvách a smlouvách spravovaných touto organizací, dále v Dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS), uzavřené v rámci dohod o Světové obchodní organizaci (WTO), jakož i v dalších mezinárodních smlouvách.
  • Je kontaktním místem ochrany autorského práva a práv s ním souvisejících v rámci informačního systému ochrany duševního vlastnictví vytvářeného podle usnesení vlády č. 330 ze dne 14. dubna 1999, kterým vláda schválila Koncepci boje proti kriminalitě v oblasti duševního vlastnictví.
  • Uděluje oprávnění k výkonu kolektivní správy práv podle zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon). V rozsahu vymezeném tímto zákonem dohlíží nad činností kolektivních správců práv a spolupracuje s nimi při ochraně práv českých i cizích autorů a ostatních nositelů práv. Mezi kolektivní správce patří např. OSA, DILIA, OOA-S, GESTOR, OAZA .
  •  Vede seznam zprostředkovatelů kolektivních a hromadných smluv uzavíraných mezi uživateli předmětů ochrany podle autorského zákona a kolektivními správci práv.


Další zdroje

Faladová Adéla. Vybrané otázky autorského práva pro potřeby škol

https://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/prilohy/11387/vybrane_otazky_autorskeho_prava_pro_potreby_skol.pdf